Blog

Aký zvoliť formát fotografie alebo fotoalbumu?

Aký zvoliť formát fotografie alebo fotoalbumu?

Váhate, aký zvoliť formát fotografie alebo fotoalbumu?

Chcete vyvolať alebo vytlačiť fotky, ale kopycentrum ponúka množstvo formátov fotografií. Ako sa teda rozhodnúť? A aký formát fotoalbumu zvoliť? Pomôžeme vám s tým.
Najčastejšími formátmi fotiek sú 9x13 cm a 10x15 cm. Tieto dva formáty majú iný pomer strán. Vychádzať teda môžete z toho, aký formát majú vaše fotografie. Pokiaľ si prajete menšie alebo väčšie fotky, ale pomery strán vašich fotiek nezodpovedajú, väčšinou nie je až taký problém fotky orezať a tak výsledný formát upraviť.
Váhate, či zvoliť menší formát fotoalbumu A5, alebo väčší A4? Alebo ak vám bude stačiť 25 listov? Pripravili sme pre vás jednoduché schémy, aby ste videli, ako fotografie do albumu pasujú a mohli si predstaviť, koľko sa ich tam dohromady zmestí.

A čo pauzovacie papiere?

Pokiaľ plánujete lepiť fotky z oboch strán listu, odporúčame pauzovací prekladový papier na ochranu fotiek. Pokiaľ budete lepiť len z jednej strany, nie je to nutné.

Nová A5 rozložení fotek

Nová A4 9x13 rozložení fotek-1

Nová A4 rozložení fotek-2

--
Ako vybrať fotky do fotoalbumu pre bábätko?

Ako vybrať fotky do fotoalbumu pre bábätko?

Vybrať tie správne fotky do fotoalby z tisícov fotiek, ktoré máte v mobile, môže byť poriadny oříšek. Nebojte sa, poradíme vám, ako na to.

Poriadili ste si krásny fotoalbum a  tešíte sa až ho zaplníte fotkami. Chcete vytvoriť fotodárky k Vánocům pro vaše blízké, ale když se podíváte do mobilu na tu záplavu fotek, jímá vás hrůza. Ako z toho nepreberného množstva vybrať a nájsť tie najhezčí fotky? Nechcete s tým preci stráviť hodiny. Nebojte sa, pomôžeme vám s tým.

Na začiatku napíšeme pár základných rad, ako si vyberáme fotky uľahčiť.

  • Rozmazané a jasne nepovedené fotky z mobilu rovno odstráňte.
  • Máte každú situáciu najmenej desať až dvadsať fotek? Prijde vám, že sa na tejto tvári váš miláček trochu inak, tu sa viac usmívá, na ďalšie je trochu lepšie svetlo a tu je trochu roztomilejší. Nepremýšlejte o tom toľko. Ak ste v mobilu nechala dvadsať fotiek, na ktorých je vyfoceno v úplne rovnakej situácii a vaše žiadne nechcete smazať, pravdepodobne budú všetky pekné. Vyberte tedy jednu náhodně a nešlápnite vedľa.
  • Postupujte chronologicky. Ak sa vám vyplatí u výberu fotiek, aj u lepšej fotoalba. Výber môžete kedykoľvek prerušiť a pokračovať tam, kde ste skončili.

Čím sa ale přibírání fotek řídit? Je niekoľko postupov jak na to a my sa s vami podelíme.

Pomyslne rozdeľte fotoalbum podle měsíců.

Určite si, koľko fotiek z každého mesiaca chcete do fotoalba vlepiť. Teda napríklad, ak vytvárate fotoalbum pre prvý rok vášho bábätka, budete mať 12 mesiacov. Projeďte si mobil, a z každého mesiaca vyberte iba 5 fotiek, nie viac. Tento systém vám pomôže sa držať na uzde a zároveň ľahko vo fotkách hľadať. Ak chcete vo fotoalbu tieto mesiace označiť, môžete napísať štítok farebným popisom, alebo využiť samolepky s mesiacom.

Řiďte sa milníky.

Do fotoalba môžete zaradiť všetky prvé situácie a pokroky, ktorých vaše batole dosiahli. Začalo lézt, ochutnalo prvý príkrm, prvýkrát si ho chová babička. Máte tak jasne nastavené, aké fotky hľadať a váš fotoalbum bude plné dojemných situácií. Pokd váháte, aké milníky to vlastne môže byť, môžete vám v tom naše milníkové samolepky, kde tie momenty sú tieto vypísané a fotky tak môžete označiť.

Vybírání fotek do fotoalba

Profesionálne focení.

Nechali ste si urobiť rodinné fotky od profesionála? Potom máte vyhráno a je to najjednoduchšie vyberanie. Do fotoalba nalepte všetky tieto krásne fotky, ktoré ako rodina máte a úspech máte zaručené.

Zcela náhodou.

K tomuto postupu asi nepotrebujete. Môžete si vybrať fotky úplne náhodne, podľa toho, ktorá sa vám páči. Je to asi aspoň praktický spôsob a hrozí, že až s vyberaním skončíte, budete mať strašne moc fotiek k vyvolaniu.

Pár tipov, ktoré Vám uľahčia vymáhanie, ak máte Iphone

  • Při projíždění fotek jim můžete dávat srdíčko a tím je zaradiť medzi oblíbené. Obľúbené fotky si potom môžete otvoriť a mať tak vaše vybrané fotky vyfiltrované.
  • Ak obľúbených fotiek máte veľa, fotky môžete rovno kopírovať do albumu, ktoré si v galérii fotiek vytvoríte, napríklad "Dovolená v Itálii" alebo "Rok 2023
  • Ak vytvoríte fotoalbum pre vaše bábätká, využijete funkciu, keď váš telefón rozpozná podľa tváre ľudí, ktoré sa objavia na vašich fotkách. V "Hledat" - "Lidé" tak nájdete ikony vašich detí a vyfiltrujú vám iba fotky, na ktorých je ono.

Teraz už len zbývá vybrané fotky nechať vyvolať alebo vytlačiť a pustiť sa do toho. Verím, že naše rady boli užitočné a vyberáte si fotky užijete.